Başlıktan da anlaşılacağı üzre ,çoçukken başaklar tam kurumadan hafif çakırlı iken büyüklerimiz eşliğinde , (büyükler diyorum mazallah yangın felan çıkarırız diye ) yaptığımız ferik ütmeyi anlatacağım , feriklik başaklar genelde lezzetli ve danesi iri olduğundan, halk dilinde kunduru ,gunduru , sarı bursa , sert bugday isimleri ile ünlü buğdaydan yapılır , gerçekten lezzet olarak diğer buğdaylardan çok üstündür , Geçenlerde arılara ızgara verme işlerini yaparken köyde duran Amcam ,murat ferik ütelim dedi , Amca süper olur dedim ,zira 10 seendir yemiyordum ,amçam gitmiş bizim kunduru buğdayının ekili olduğu tarladan bir kuçak kunduru toplamış şekil a da görüldüğü gibi
Şekil a
Buğday gelmiş yardım etmek olmaz hemen gelerek kuru ot topladım ,,kuru otları kamyon tekeri kadar bir küme yaptıkdan sonra bir ateşle olayı başalttım ,ama nasıl yanıyor görmenizlazım ve göstereyim ama öncesinde emeği geçen amcama burdan selamlar
Amcam (emmim)
alevlerde buğday başaklarının kelle kısımları köklerden yanıp kopana kadar alevlerin üzerinde aktarma yapılıyor.
ve sonra közün dağılmasına sıra geliyor ,ateşin içerisinde fazla durup yanmaması için ,bir değnek yardımı ile bu işide hallediyoruz.
başakların son görüntülerinden
son olarak el yordamı ile foçasından ayrılan buğdaylar tüketime hazır
AFİYET OLSUN
BALINIZ BEREKTELİ OLSUN
SAĞLICAKLA KALINIZ.