9 Temmuz 2011 Cumartesi

FERİK ÜTMEK

Başlıktan da anlaşılacağı üzre  ,çoçukken  başaklar  tam kurumadan hafif çakırlı iken  büyüklerimiz eşliğinde , (büyükler diyorum  mazallah yangın  felan çıkarırız diye ) yaptığımız  ferik ütmeyi anlatacağım ,  feriklik başaklar genelde  lezzetli ve danesi iri olduğundan, halk dilinde  kunduru ,gunduru , sarı bursa , sert bugday  isimleri ile  ünlü buğdaydan  yapılır , gerçekten  lezzet olarak diğer buğdaylardan  çok üstündür , Geçenlerde arılara ızgara verme işlerini yaparken köyde duran Amcam ,murat  ferik ütelim dedi , Amca süper olur dedim ,zira  10 seendir yemiyordum ,amçam gitmiş bizim kunduru buğdayının ekili olduğu tarladan  bir kuçak kunduru toplamış şekil  a da görüldüğü gibi
Şekil a

 Buğday gelmiş  yardım etmek olmaz  hemen  gelerek kuru ot topladım ,,kuru otları   kamyon tekeri kadar bir küme yaptıkdan sonra   bir ateşle olayı  başalttım ,ama nasıl yanıyor  görmenizlazım  ve göstereyim ama öncesinde emeği geçen amcama burdan selamlar

Amcam (emmim)



alevlerde  buğday başaklarının kelle kısımları köklerden  yanıp kopana kadar  alevlerin üzerinde aktarma yapılıyor.

ve  sonra  közün dağılmasına sıra geliyor  ,ateşin içerisinde fazla durup yanmaması için ,bir değnek yardımı ile bu işide hallediyoruz.



başakların son görüntülerinden

son olarak  el yordamı ile  foçasından ayrılan  buğdaylar  tüketime hazır
AFİYET OLSUN
BALINIZ BEREKTELİ OLSUN
SAĞLICAKLA KALINIZ.