21 Eylül 2010 Salı

2010 BAL HASADI

Sevgili dostlar ayın 13 itibarıyla başlayan bal hasatımızda sona gelmiş bulunmaktayız ,ramazan dolayısı ile bu güne kalmış idik iyikide kalmışız diyorum  ,çünkü gerçekten çok yorucu ve çok sıçaktı  oruçlu oruçlu  bu kadar yükü kaldıramazdık neyseki bitti  ALLAHA şükür  verim  istedigimize yakın ölcüde oldu , 1 tonu az bişey geçti ,bu sene havalrın  aşrı sıçak olması ve öncesinde  sürekli yagmurlu olması arıların  çalışmasına sekte vurdu bunun sonucuda  en aşağı 1.5 ton  elde ederim dediğim  bal miktarını 400 kg düşürdü bunada şükür  tabi buradan yeri gelmişken  elde ettiğim verimde Mehmet YÜKSEL abinin  vermiş olduğu bilğilerin faydası yadsınamaz  buradan kendisine  teşekür ediyorum . Sabahın erken saatinde başlayan  hasatımız  toplam dört  kişi ile ,yani  babam, ben ,yeğenlerim mithat ve şakir ile   üç gün sürdü  arkasından  alınan balalrın  petekli satılanalrı ve süzüleçek çıtalrın ayrılması  sonrasında  süzme  elde edilecek çıtalrın sırlı  kısımalrının alınması ,bu çıtaların sağılması ,sağılan çıtalrın  tekrar kovanlara verilmesi  arkasından hemen  varova ilaçlamsının yapılması derken  bir haftayı  yoğun bir tempo ile geçirdik . Şu an itibari ile omuzlarımda halen  bir haftanın yorgunluğu  var , bu süre zarfında işlerin çokluğundan fazla resim çekemdim  birkaç arada çekilen fotolar var başka  dur şurda kareyi yakalyım diye bir çaba sarfedemedik daha doğrusu sarfetmeye  zamn yoktu  ,şimdilik  çekebildiklerim şunlar

Sabah gerçekten çok erken başlamamız gerekiyordu bir de arıalrn bulunduğu yer sabahın bu saatlerinde baya bir serindi ve kapakalrı açtığımda arıalrın soğuktan hareket etmeye tenzül etmediklerini gördüm buda tabi güneşin  doğuşuna kadar devam etti.

Balların taşınmasında traktörü kullandım  römorkuna  kapttığım çadır sayesinde büyük fayda sağladı  ,traktör ile taşımamızın sebebi ise  yolların düzgün olmayışı  idi .

Benim sağ ve sol kollarım ,babam ve amca oğulları olmasa idi gerçekten bunları yazamazdım sanırsam ,arıçılıkda ekip çok önemli tabi arı sayınız fazla ise

Buradan bir teşekürde BALLI BABA Selahattin GÜNEY  abiye gitsin sağolsun sirkeli baz olayını onda görmüştüm ve gerçekten çok faydası oldu  .

Çok güzel  kapatılmış çıtalar vardı ama arılık içerisinde  bulunan hırçın sürekli sokan  ve çinsini değiştirmeyi düşündüğüm fakat balı da bir okadar iyi olan koloniler enğel oldu  ,gerçekten  çok saldırganalar ,en belirgin özellikleri ise çekirge gibi zıplamaları  inanması zordur ama  gerçekten zıplıyor yappışıyor ve sokuyor bu cinsten toplam 4 kovan var
nasip olursa bunlar gelcek sneye olmayaçak ,bir de son olarak şunu söylemek isityorum bunların sokmasına göynekte fayda etmiyor kafamdan soktular  göynek içerisine karton koymak zorunda kaldım ,ilerki zamnalrda nasip olursa sakin ırklara cevirmeyi düşünüyorum .

Arıların sakinleştirilmesinde  ilaç pompası ile su kullandım gerçekten  korkan veya sinirlenen bir insana biizm buralda bir bardak su verin derler aynı o hesap ballarını aldığım kolonilere su  sıkarak  sakinleşmelerini sağladım .


Çok güzel kasnaklar felan vardı ama çekilmemiş  yakında yayınlanır sanırsam

Öyle poz vermiş olduğuma bakmayın  o küçük koloni çok tehlikeli  resim çekiniyorum ama gelinde siz bana sorun  o ara rahat iki iğne yamişimdir. ALLAH dan  70 kovandan 4 tanesi böyle  yarısı böyle olsaydı bu işi yapamzdım gibi geliyor.

Kendi yaptıgım sır alma tezgahı gerçekten çok işimize yaradı  karşılıklı iki kişi  sır aldı  ve ben  de sır ları alınmış  çıtalrın sağımını yaptım.Burdan sır alan yeğenim şakire selamlar  ( kameradan selam gönderen kişiler gibi oldum ama  :))

yandan bir profil çekmişiz

Dinlendirme kazanından alınan  balın  süzülme işlemi


Dinlenme işleminden gecen bal o kadar berrakki görüntüsü insanı cezbediyor.

Sonrasında  bal tenekelrine  aktarma işlemi yapıldı.

Koca bir oda  katlarla doldu

Son olarak her türlü işlem bittikten sonra arıalrın  karşıdan görünüşü ,bundan sonra kışlık bakımları geliyor bu hafta içide bu işler halledilecek ,varova mücadelesinde  formik asit kullanacaktım  fakat bir kaç yere sordum bulmayınca bayvarol plastik şeritleri kullandım 2. günkü kontrollerde  kovan dip tahtasına dökülmüş varovalr sevindirdi ,inşallah sonuç güzel olur zamn gösterecek ,
SAYGILAR


6 yorum:

  1. Sayın Demir hasatınız bol olsun,umarım sorunsuz bir kışlatma dönemi geçirirsiniz.Arıcılık tabiiki ekip işi,birde ekipmanın iyi olması gerekiyor.Saldırgan arı çok bal yapar diye bir inanç var arıcılar arasında,inşallah seneye istediğiniz verimi alırsınız,Allah kolaylıklar versin,iyi çalışmalar.Sevgi ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. Erkan kardeşim hasatın hayırlı ve bereketli olsun,resimlerden gördüğüm kadarıyla güzel ekip çalışması olmuş tebrikler,
    hepinize selamlar saygılar.

    YanıtlaSil
  3. ilhami abi güzel dilekleriniz için çok çok teşekürler , abi dediğin gibi ekipmanın gerçekten iyi olması şart aksi halde çok sorun oluyor,saldırgan arıalrın balyapma olayı ise bu sene biraz tescillendi gibi abi gerçekten güzel bal aldım bu arılardan ama bal umrum değil aslında çünkü dayanılacak bir arı değil insanı arıcılık dan soğutur onun içindir ki onların analarını değiştirmeyi düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  4. mehmet abi dediğin gibi güzel bir ekip çalışması oldu ,ekip olmadan gerçekten çok zorlanıyor insan ,abi buradan sana tekrar teşekür ediyorum çok faydan oldu ve herzamnda seni takip etmeye devam edecem allah nasip ederse ,yazdıkalrın yaynladıkların her zamn mantıklı geliyor ve uygulayıp sonuçu görünce insan bir kez daha diyorki gerçekten doğru olan bu . abi saygılar

    YanıtlaSil
  5. 2010 bal hasatınız hayırlı olsun, inşallah seneye daha iyi olur. İşlerinizde kolaylıklar dilerim, selamlar.

    YanıtlaSil
  6. tahsin abi iyi dileklerin için teşekürler saygılar

    YanıtlaSil